Om fälttävlan

Fälttävlan kommer från militären på den tiden då hästen var tvungen att anpassa sig efter svår terräng. Här bedöms hästen kvickhet, lydnad och uthållighet och sporten är en blandning av hoppning, dressyr och ridning i kuperat område.

Tävlingarna tar i regel två, tre dagar men kan även genomföras på en enda dag. Då börjar man med dressyrprovet följt av hoppningsprovet och avslutar med terrängritt.

Om man utför tävlingen under flera dagar veterinärbesiktigas hästarna innan varje prov och på en endagarstävling kontrolleras de innan proven startar.

Man är mycket hård med dopning och medicin och hästarna måste vara fullt friska innan de får tävla. Det gäller även karensdagarna. Ingen tävling eller träning under dessa dagar.

Inom fälttävlan rider ponny, juniorer, unga ryttare och seniorer. SM anordnas för samtliga grupper och disciplinen ingår även som OS-gren.

Som fälttävlingsryttare blir du bekant med både terräng, banhoppning och dressyr, vilket ger dig en större meritlista och kompetens. På så sätt anses sporten också som lite mer komplicerad än t.ex. dressyr eller enbart banhoppning.

Det handlar mycket om koncentration, uthållighet och tålamod och i gengäld får man en fin kontakt med hästen och lär sig ännu mer om den än vid många andra sporter.

Terrängen i fälttävlan

Själva banan är mycket kuperad i terrängritt. Ofta består den av kullar, öppna fält, gropar och grusvägar samt hinder på vägen. En skogsdel brukar också förekomma. De längsta banorna brukar sträcka sig till 4-5 km medan de enklare debutantbanorna har en längd på ca 1000 m. Det gäller att rida på den bästa tiden och de högre klasserna brukar ha mer fart och fläkt än de lägre ponnyklasserna.

Dressyren är oumbärlig för ett bra resultat

Att ha en dresserad och lydig häst som följer dina kommandon är det absolut viktigaste inför en fälttävlan. Problemet är bara att dessa hästar är mycket aktiva, upphetsade och riktiga energiknippen. Därför har man som ryttare en rejäl utmaning framför sig. Bedömningen är hård och domarna är inte att leka med. Poängsystemet sträcker sig från 0-10 och räknas till sist om som straffpoäng – en siffra som bör vara så låg som möjligt.

Dressyrdelen brukar vara den del som är mest betydelsefull och kan även ge mest avdrag, beroende på hur hästen beter sig.

Men banhoppningen är inte lätt den heller. Ett enda rivet hinder kan betyda slutet och ju längre tävlingen håller på, desto mer spännande är det för alla åskådare. Det är inte konstigt att fälttävlan utmärker sig så pass som den gör och att den har en intressant historia bakom sig gör det hela ännu mer positivt.

Att vara banbyggare

Det finns specifika kurser som man går för att bli en godkänd banbyggare. Terrängritt är inte bara spännande att se på, det är också vackert att begrunda alla hinder, prydnader och natur. Alla människor kan bli banbyggare, förutsatt att man kan hantera hammare och spade. At ha ett genuint hästintresse är givetvis en fördel också. Du lär dig om hästar, säkerhet och design och kan ta med dig den kunskapen under andra tillfällen.

Svenska Ridsportförbundet anordnar kurser för alla som vill bygga upp en rolig och oförutsägbar bana.