Det svenska travundret

Till skillnad från många andra länder är travsporten i Sverige välkänd. Bland de tre stora travnationerna i modern tid räknas USA, Frankrike och Sverige. För ett litet land, vilket Sverige är i jämförelse med USA och Frankrike, är detta en stor framgång. Hur kan detta svenska travunder förklaras?

För att förstå det svenska travundret och framgångarna är det viktigt att man först förstår betydelsen av pionjärer som de tre Nordin-bröderna, Håkan Wallner och Berndt Lindstedt under mitten av 1900-talet. Den yngsta av Nordin-bröderna, Sören Nordin, var den första svensken att vinna det största svenska travloppet Elitloppet på Solvalla, vilket han gjorde 1953 då stjärnhästen Frances Bulwark skar mållinjen som etta. Att en svensk lyckades vinna det stora Elitloppet på nationalbanan Solvalla betydde mycket. Detta såväl för intresset bland travpubliken som för självförtroendet bland alla mindre svenska travtränare och aktiva. Tre år tidigare hade Sören dessutom segrat i 1950 års upplaga av världens största travlopp Prix d’Amérique på Vincennes-banan i Paris, en seger som var den största genom tiderna för svensk travsport. Scotch Fez hette hästen som Sören segrade med. Segern togs på nytt löpningsrekord och skapade rubriker över hela Frankrike.

Efter Sörens prestigefyllda segrar i Prix d’Amérique 1950 och Elitloppet 1953, öppnades dörren för ytterligare svenska travframgångar. Sedan Sören tog med sig Scotch Fez i tåget och åkte söderut till Paris för att segra i Prix d’Amérique 1950, har ytterligare sex svenska ekipage segrat i det prestigefyllda loppet som inofficiellt räknas som VM i trav. Det första svenska ekipaget efter Sören och Scotch Fez att segra i loppet, var Berndt Lindstedt med hästen Dart Hanover i 1973 års upplaga. Tjugo år senare kom den första svenskfödda travhästen att vinna loppet, både Scotch Fez och Dart Hanover var nämligen födda i och importerade från USA. Den första svenskfödda segraren kom i 1993 års upplaga och var det legendariska stoet Queen L. Hon kördes i loppet av Stig H. Johansson och tränades av Stig Engberg. Redan två år senare segrade nästa svenskfödda häst i loppet. Denna gång Ina Scot, som precis som Queen L. var ett sto. Ina Scots seger i 1995 års upplaga var även en viktig milstolpe för kvinnor inom trav, detta eftersom hon kördes av den kvinnliga kusken Helen A. Johansson. Med starten tillsammans med Ina Scot i Prix d’Amérique 1995 blev Johansson både den första kvinnan att köra loppet och den första kvinnan att vinna loppet. Detta har också lett till att hon i Frankrike fått travloppet Prix Helen Johansson uppkallat efter sig. Genom detta visas att en faktor i det svenska travundret även är att kvinnor har släppts fram inom travsporten i Sverige, mer än i andra länder.

Den femte svenska segern i världens största travlopp Prix d’Amérique togs i 2006 års upplaga då Gigant Neo, tränad av Stefan Melander, segrade efter att målettan i loppet diskvalificerades för doping. Åtta år senare var det dags igen när den Stefan Hultman-tränade hästen Maharajah segrade efter en perfekt styrning av kusken Örjan Kihlström. Denna seger blev dessutom särskilt uppmärksammad sedan Kihlström nominerats till Jerringpriset 2014 för sin styrning i loppet. Med den Timo Nurmos-tränade hästen Readly Express och kusken Björn Goops seger i 2018 års upplaga, då ekipaget slog den franska storstjärnan Bold Eagle som vunnit loppet två år i rad, är Sverige även regerande mästare när det kommer till världens största travlopp. Att segern 2018 dessutom togs på nytt löpningsrekord gör den ännu större.

Framgångarna i Prix d’Amérique är dock bara ett kapitel av det svenska travundret. Ser vi till andra stora lopp för världseliten är det svenska travundret tydligt även där. Under 2010-talet har Elitloppet vunnits av ett svenskt ekipage i fem av åtta upplagor och vid sju av åtta upplagor har en svensk kusk segrat. Den svenska dominansen i världens största sprinterlopp är alltså tydlig. Även vid en utblick över Atlanten, blir man varse om det svenska travundret. I 2001 års upplaga av världens största unghästlopp Hambletonian Stakes blev till exempel Scarlet Knight, tränad och körd av Stefan Melander, den första hästen som inte tränats i Nordamerika att segra. Detta var en stor bedrift och segern var uppmärksammad och omskriven i New York Times. Den svenska framgången i loppet var dock ingen engångsföreteelse. Efter segern 2001 har ytterligare två svenska tränare segrat i loppet genom Jimmy Takter 2014 och Åke Svanstedt 2017.

Det svenska travundret är påtagligt och genom storloppssegrar som den i Prix d’Amérique 2018, ser svensk travsport ut att gå en ljus framtid till mötes.