Att resa med djuret på bästa sätt

Att människor älskar att resa är ingen hemlighet, men hur ser det ut med djuren?

Det kanske inte är någon höjdare att vistas i ett litet tjutande kabinutrymme på ett flygplan i bur, eller bli åksjuk i timmar i en skramlande bil. Tyvärr envisas många att, trots detta, resa med sina djur stup i kvarten.

Ibland har man dock inget val och då är det viktigt att se till att djuret har det så bra det är möjligt under de timmar det vistas i buren. Att skaffa hundvakt eller kattvakt eller någon som ständigt ser till att ditt djur har det bra, är betydligt bättre. En granne, en släkting eller en vän kan kanske ställa upp som djurpassare under den tid du är borta. I annat fall finns idag hund-eller kattpensionat. Det är mycket varierande hur vissa av djuren mår av att vara på ett sådant ställe. Vissa tycker det är superkul med andra kompisar att leka med, medans andra helst går och gömmer sig.

Gör det helst inte till en vana. Om du vet med dig att du är borta två veckor av fyra på en månad, kanske du bör se över ditt beslut att överhuvudtaget vara djurägare.

Men någon enstaka resa ibland är således ingen fara.

Resa kortare sträckor med djur

Om man bilar eller åker tåg med djur, bör man ha dem i en bur som tillåter att de rör sig och kan lägga sig bekvämt. På tåg brukar speciella vagnar för husdjur förekomma. I bilen är det bäst att du gör om bagageutrymmet till en större bur, speciellt om du har hund. Varje ras har specifika regler för hur stor buren får vara. Se till att ta pauser då hunden kan gå ut en stund. Katten kan du ha i sele.

Vid transport av hästar och nötkreatur, gäller en större transportvagn som ska uppfylla kraven.

För fjäderfän finns regler som säger att du inte får transportera dem längre än 12 timmar utan mat eller vatten. Egentligen bör du alltid ha vatten tillgängligt för alla djur när de reser. Transportfordonet ska ha alltid ha lämplig ventilation och vara säkert mot skakningar.

Om du lämnar djuren utan tillsyn i bil, måste rutorna alltid vara en aning nervevade. Djur dör av värmeslag varje år trots att myndigheter alltid går ut och varnar. Detta är verkligen beklämmande!

Chip, id-märkning och veterinärintyg

Tänk på att alla djur måste ha ett chip eller id-märkas. De måste också ha ett pass som utfärdas av veterinär. En del länder är särskilt strikta med införsel av djur då de inte vill ha in vissa sjukdomar som rabies etc. Därför krävs också ett veterinärintyg och vaccinationsintyg. Efter vaccinationen som speciellt gäller rabiessmitta, får du inte resa ut ur landet på 21 dagar.

Länder som Storbritannien, Irland, Finland samt Malta kräver också ett avmaskningsintyg av dvärgbandmaskar som ursprungligen kommer från rävar.

Resa inom EU

För att åka in och ut i länder inom EU med ett djur, krävs ett särskilt EU-pass. Andra pass gäller till andra kontinenter. Då kan också karantän komma att spela roll. Detta gäller bara på en eller upp till fem individer i en grupp. Är antalet djur större än så, måste de uppfylla handelskraven.