Ansvar som djurägare

Att ha djur är inte alltid frid och fröjd, även om det förmodligen ger mer glädje än smärta. Ju fler djur du har, desto mer krävs det av dig och desto större ansvar axlar du.

Det är många frågor som måste besvaras innan du skaffar ett djur och vill du satsa på en hel gård, gör du rätt i att läsa på ordentligt.

Här kommer några tips för den blivande djurägaren.

Vilket djur ska du skaffa?

Tänk igenom val av djurart, ras och kön. Även om det bara gäller en liten hund, måste du tänka på att även små hundar kan skälla. Ofta mer än de stora, faktiskt.

Fundera om rasen har benägenhet att bli sjuk samt vilka sjukdomar det medför. Veterinärbesök kostar och det är inte roligt att se sitt djur lida. Du vill heller inte avliva det i förtid.

Ta aldrig hand om ett djur på impuls eller för att skänks bort till dig. Det kan stå dig dyrt i slutändan.

Kolla också upp att djuret är av tillåten art och inte utrotningshotad eller förbjuden. I vissa fall krävs ett CITES-intyg.

Hur ser dina förutsättningar ut?

Hur bor du? Har du ekonomi för att ta hand om djuret/djuren hela livet? Har du tillräcklig kunskap om rasen eller arten och vet du någon duktig och erfarne veterinär som ligger nära ditt hem?

En dag kan olyckan vara framme och då gäller det att du handlar smart och inte i affekt.

Vad ska du ha djuren till?

Detta är en mycket bra fråga som kräver eftertanke. Om det bara är sällskap du är ute efter, är det kanske inga större problem, förutsatt att djuret är ett sällskapsdjur. Visst, du kanske tycker det verkar coolt att gosa och småprata med en tiger men relationen kommer kanske sluta i ett mindre trevligt möte…

Om du ska ha lantgård, följer flera följdfrågor om hantering, utrymmen, foder och skyddsutrustning. Du kanske vill starta ett mejeri med egna kor osv. Eller vill du avla på djuren?

De bästa källorna för att skaffa sig information om lagar beträffande djur som inte är vanliga husdjur, typ hund, katt, kanin eller småfågel, är Jordbruksverket och Naturvårdsverket samt Länsstyrelsen. Djurskyddslagen är en annan viktig text att gå igenom. Här står det om förbud, skyddstillsyn, lagar och förordningar samt om skyddade arter osv.

Om du ska köpa hund eller katt eller avla på hästar, kan du istället läsa dig till viktig information på Svenska Kennelklubben, SVERAK eller Svenska Hästavelsförbundets hemsidor.

Hur ser det ut med försäkringar?

Alla djur måste ha en vattentät försäkring som tillgodoser de flesta behov. Allra viktigast är veterinärbesök och behandlingar. Du vill ha en försäkring som täcker det allra mesta till det bästa priset så detta kan kräva lite efterforskning. Dock erbjuder svenska försäkringsbolag många bra och seriösa försäkringar så det är bara att hitta rätt till just ditt/dina djur.

Plan B när det krisar

Ibland kan du bli sjuk eller vara tvungen att resa bort med kort varsel. Då behövs någon pålitlig person som tar hand om djuren. Utfordring, motion och små stunder av lek till vissa djur är då viktigt. Djur behöver rutiner och kan bli nervösa när de inte får mat på bestämda tidpunkter. Se också till att det är samma person eller personer som kommer. Det stressar inte djuren på samma sätt.